Efenim şekerin zararlı olduğunu söylemeye gerek yok, şeker bağımlılık yapan bir madde, işlenme süreci ne kadar az olursa olsun zararlı, kilo aldırır;yağlandırır,sivilce yapar; cildinizi bozar. Eğer çok tüketiyorsanız potansiyel bir şeker hastası olabilirsiniz. Paketli gıdaların çoğunda şeker var; beyaz ekmek,meyveli yoğurtlar, meyveli-kakaolu-aromalı sütler...
.
Ben rafine şekeri tamamen bıraktıktan sonra sivilcelerimden büyük oranda kurtuldum, kendimi daha iyi hissediyorum. Birşeyleri tüketmeyi bırakmak istiyorsanız o "şey" den uzak durun, evet gerçek manası ile uzak durmaktan bahsediyorum, bu bir gıda maddesi ise eve sokmayın! Markette o reyonlardan kaçın! Mesela evde toz şeker varsa bunu vücut veya dudak peelingi için kullanabilirsiniz; en basit tarifle şekeri bir miktar soğuk sıkım yağ ve belki biraz losyon ile karıştırıp vücudunuza veya peeling de kullanabilirsiniz. mesela 1 su bardağı toz şekere 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya susam yağı ile birkaç damla koku vermesi için limon veya portakal veya lavanta yağı ekleyip peeling de kullanabilirsiniz, ben bunu bir kaç sefer şeker yerine filtre kahve telvesi ile denemiştim. Sonuç iyiydi.
Neyse efenim amacımızdan sapmayalım, sizlere rafine şekersiz bir browni tarifi vereceğim, lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Malzemeler:
12-15 adet hurma
1/2 su bardağı sıcak su
1 adet büyük veya 2 adet küçük olgun muz (bir kapta çatalla ezin)
1 su bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı un (mümkünse tam buğday)
1/2 su bardağı süt
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurta
1 yemek kaşığı (silme) karbonat
Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp üzerine sıcak suyu dökün ve 10 dk bekletin, el blenderı ile püre kıvamına getirin.
Ayrı bir kapta yumurtaları 5 dk. boyunca mikserle çırpın,oda ısısında iyice yumuşamış tereyağını ekleyin ve çırpmaya devam edin, süt+zeytinyağı+hurma püresini ekleyip karıştırmaya devam edin.
En son ayrı bir kapta karıştırdığınız toz karışımı (un+kakao+karbonat) ekleyin, karıştırın.
En son fındıkları ekleyip karıştırın.
180 derece fırında 40 dk civarı pişirin, kürdan testi ile bakıp fırını kapatın (içi çok sıvı kalmasın ama yumuşak kalmalı)
afiyets..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder